Menu
Menu

Nieuws Actueel...

Aanvullingen zijn van harte welkom, gebruik hiervoor de knop

Bekijk het eerdere nieuws in ons

AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

14-08-2020

Stichting Samen voor Elkaar Onderbanken...

Deze Stichting maakt het mogelijk dat binnen Onderbanken diverse activiteiten kunnen plaatsvinden, waaronder binnen Bingelrade, het repair-café, ‘Bingelrade Ontmoet‘ en de garagesale.

Echter het Corona virus strooide roet in het eten.

Wanneer wij deze activiteiten weer kunnen opstarten en onder welke condities dit veilig kan gebeuren, is een vraag waarop wij op dit moment nog geen antwoord op kunnen geven.

Centraal bij deze activiteiten is "ontmoeten", wat met de huidige beperkende maatregelen niet mogelijk is.

Eén ding is zeker, zodra het veilig en verantwoord kan, zullen wij de activiteiten opstarten.

13-08-2020

Harmonie St. Caecilia...

Wellicht hebt u zich de laatste maanden ivm Corona verveeld en gedacht: “had ik maar een hobby om bezig te kunnen zijn”. Een mogelijkheid is een muziekinstrument te gaan spelen.

Ook als u eerder al een instrument bespeeld hebt en deze prachtige hobby weer wilt oppakken, dan bent u bij de harmonie van harte welkom. De vereniging is dringend op zoek naar muzikanten.

In elke instrumentengroep kan zij muzikanten inpassen. De harmonie kan u een instrument ter beschikking stellen en u zo nodig begeleiden bij het leren bespelen ervan.

Meer informatie via Jef Wierts tel. 06-11070102.

12-08-2020

Opvolging kostertaken...

Met wegvallen van Jan Hoen, is een gat geslagen in de opvulling van de kostertaken binnen onze parochie. Gelukkig hebben we al enkele mensen bereid gevonden om een deel van deze taken over te nemen. Maar ook nu geldt weer, vele handen maken ligt werk. Hoe meer we de taken kunnen verdelen over meerdere personen des te minder is de belasting per persoon. Wilt u zelf hier een steentje aan bijdragen (maakt niet uit hoe groot, we vinden altijd passende karweitjes) dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon van het kerkbestuur Hans Schlösser, tel. 046-7503242 of via het mailadres kerkbestuurbingelrade@gmail.com

11-08-2020

Bingelraadse weervoorspeller...

Het weer, is waarschijnlijk een van de meest besproken onderwerpen de laatste decennia. Ondanks satelieten, computermodellen en in de glazen bol kijkende weermannen, krijgen we het in onze moderne tijd maar zeer moeizaam voor elkaar om het weer goed te voorstellen.
We kwamen laatst deze exacte weervoorspeller tegen en het gehele pakketje (plankjes en de alles voorspellende steen) is tegen een geringe vergoeding te verkrijgen...

10-08-2020

Harmonie St. Caecilia...

Een ensemble gevormd uit klarinettisten van onze harmonie en het Regio Seniorenorkest Beekdaelen luistert zaterdag 15 augustus 2020 de H. Mis op waarin het hoogfeest van Maria ten Hemelopneming wordt gevierd. In deze dienst, die anders dan gebruikelijk om 18.05 uur begint, wordt tevens uw “kroedwusj” gezegend.

Bij goed weer vindt de dienst plaats in de tuin van de pastorie.

09-08-2020

de Kartuizers...

...De strengste vorm van het Godgewijde Leven is de kloosterorde van de Kartuizers. Iedere monnik heeft een klein huisje, waar hij de hele dag alleen is met God. Elke nacht staat hij op voor het nachtgebed. ’s Morgens weer vroeg op voor het ochtendgebed. Nooit meer dan vier uur ononderbroken slaap. Zijn medebroeders ziet hij alleen in de kloosterkerk...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie

08-08-2020 vis

De Bloemist ...

Een zakenman opent zijn nieuwe kantoor, waarop hij van een vriend ter felicitatie een krans ontvangt met daarop [Rust in vrede].

Het is duidelijk dat er een fout is gemaakt en de zakenman belt de bloemist om te klagen.

Nadat hij de bloemist heeft verteld van de fout zegt de bloemist:

"Het spijt me heel erg van de fout, meneer .... maar wat nog erger is... er vindt vandaag ergens een begrafenis plaats waar bloemen worden afgeleverd met de tekst...[Gefeliciteerd met je nieuwe locatie]".

07-08-2020

STOP...

Wegmarkering...

06-08-2020

Weerspreuk Augustus...

' Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan. '

05-08-2020

Politiecontrole...

Een oudere man wordt om 2 uur 's-nachts door de politie staande gehouden en wordt gevraagd waar hij om deze tijd naar toe gaat. Hij antwoordt: "Ik ben op weg naar een lezing over misbruik van alcohol, roken en laat opblijven en het effect wat het op het menselijk lichaam heeft."

De politieman vraagt verder: "Echt waar? Wie geeft er nu zo'n lezing op deze tijd van de nacht?" De man antwoordt: "Mijn vrouw...

04-08-2020 denker Rodin

Spreuk...

"Ik praat niet te snel, maar jij luistert te langzaam"

 

03-08-2020

Wat is oud?...

"Je wordt pas echt oud als de kaarsjes meer kosten dan de taart."

 

02-08-2020

Kroedwusj...

...Op 15 augustus viert de Kerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Maria Tenhemelopneming is het belangrijkste Mariafeest van het jaar.

In Limburg is het een goed gebruik om op dit feest boeketten van veldkruiden te zegenen: de 'kroedwusj' of 'kruudwis'. De kruidenboeketten worden met Maria Tenhemelopneming gezegend , omdat het een heel oud gebruik is om Maria aan te duiden met namen die ontleend zijn aan de plantenwereld en om in haar een bloem te zien, die de Jezus voortbracht...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie...

01-08-2020

Augustus...

Augustus, ook wel oogstmaand genoemd, is de achtste maand van het jaar in de gregoriaanse kalender.

De maand heeft 31 dagen en is vernoemd naar de Romeinse princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus).

Voordat de maand naar keizer Augustus genoemd werd, was de naam Sextilis, wat "zesde maand" betekent. Het verhaal wil dat Augustus niet voor Julius Caesar wilde onderdoen en daarom een dag van februari heeft afgehaald. Dit klopt niet, want al onder Numa Pompilius had februari 28 dagen. De keuze voor februari als "schrikkelmaand" stamt uit de tijd dat maart nog de eerste maand van de Romeinse kalender was. Hierdoor was februari de laatste maand, waarachter men dan van tijd tot tijd "schrikkeldagen" aan toevoegde om weer overeen te komen met een zonnejaar[noten 1] Aldus voegde Julius Caesar in zijn nieuwe kalender zijn schrikkeldagen toe aan februari, de tweede maand.

Bron: Wikipedia

30-07-2020

 

Dörpsgalm 7...

Wederom een goed gevulde Dörpsgalm met de laatste informatie over ons dorp.

Lees de actuele Dörpsgalm...

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

29-07-2020

Weerspreuk Juli...

' Vliegen de vleermuizen 's avonds rond, dan brengt mooi weer de morgenstond. '

28-07-2020

Eiland...

Mijn droom na hard werken...

25-07-2020

Opening multifunctioneel kunstgras sportveld Bingelrade...

Op 13 juli 2018 werd een multifunctioneel kunstgras sportveld geopend in Bingelrade waarop zowel gevoetbald als gebasketbald kan worden. Vario kunstgras maakte de opnames.

Tijdsduur: 1 minuut...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

24-07-2020

Weerspreuk Juli...

' Eindigt juli in hete gloed, dan zijn in de herfst de vruchten goed. '

23-07-2020

Reportage over de familie Hofland op de dag van PSV-Feyenoord...

In 2015 maakte RTV Rijnmond in Bingelrade een rapportage over de voetballer Kevin Hofland waarbij de wedstrijd Feyenoord -PSV er als een rode draad doorheen liep...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

22-07-2020

Belgische autodief...

Waarom loopt een Belgische autodief naast de snelweg als hij is ontsnapt?

Dat is de vluchtstrook.

21-07-2020

và vreuger...Heropening van de Basisschool...

...In Bingelrade is vrijdagmiddag basisschool De Zeveneik officieel heropend. Na de opening kon iedereen een kijkje nemen in het schoolgebouw. Voorafgaand deden de scholieren mee aan drie workshops met als thema muziek, drama en techniek. De school in Bingelrade is de afgelopen tijd flink opgeknapt. Dat was nodig vanwege de fusie met de Gertrudisschool van Jabeek. Ook de peuterspeelzaal uit Jabeek heeft nu een onderkomen bij de school die in totaal zo'n 90 leerlingen heeft. De renovatie is nog niet helemaal klaar. In het voorjaar moet het schoolplein nog opgeknapt worden.

ZO-NWS maakte een rapportage......

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

19-07-2020

Het dak van Beekdaelen...

Het hoogste of een van de hoogste punten van de gemeente Beekdaelen is ongetwijfeld de watertoren van Schimmmert, in de volksmond ook wel 'de Reus van Schimmert' genoemd.

U hebt nu de mogelijkheid zonder de 156 treden naar boven te klimmen eens te genieten van een rondzicht vanaf de top van 'de reus van Schimmert...

18-07-2020

và vreuger...Bingelraads Mannen Gilde...

Dit jaar jammer genoeg geen Oud Limburgs Schuttefeest (OLS) maar toch opnames over het schieten op de "Bölkes. Het Bingelraads Mannen Gilde trok in 2003 haar OLS jas aan, en ging in Merkelbeek, onder de schietboom staan...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

17-07-2020

Weerspreuk Juli...

' Mistsluiers in de vroege nacht, geven julidagen in volle pracht. '

16-07-2020

và vreuger...WK wedstrijd Nederland-Brazilie in cafe de Hook...

In 2010 speelde Nederland, in het kader van de Wereldkampioenschappen voetbal in Zuid Afrika, tegen Brazilie in de kwart finales. Nederland won na een zinderende wedstrijd met 2-1. Uiteraard leefde heel Nederland, maar ook Bingelrade volop mee.

Wij filmden gedurende de wedstrijd de aanwezigen in cafe de Hook te Bingelrade...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

15-07-2020

Bootje varen...

Buitenboordmotor...

14-07-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Subsidie stichting de Limpens ’ (1894)...

bron: Limburg Courier

13-07-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Schutterfeest in Bingelrade ’ (1898)...

bron: Limburg Courier

12-07-2020

Parochies: van samenwerking naar federatie of fusie...

Samenwerking tussen parochies is niets nieuws. Dat gebeurt in ons bisdom al vele jaren. Heel veel parochies delen al lang een pastoor of een kapelaan.

In veel plaatsen is er ook al één gezamenlijk kerkbestuur voor meer parochies. Dat is een goede zaak, want vanuit het verleden hebben we in Limburg heel veel kleine parochies, die in deze tijd maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Daarom is het goed dat de krachten gebundeld worden.

Het bisdom heeft aangegeven dat samenwerking niet meer vrijblijvend kan. Het is de bedoeling dat alle parochies binnen afzienbare tijd deel uitmaken van een federatie. Dat is een vorm van samenwerken die verder gaat dan de parochieclusters die er nu bestaan. Bij een federatie is er sprake van één pastoor met één pastoraal team, één kerkbestuur en één gezamenlijke financiële exploitatie.

Na verloop van tijd kunnen de parochies in een federatie fuseren tot één krachtige nieuwe parochie.

11-07-2020

Naar beneden...

Deze fietser gaat de trappen af...

10-07-2020

Weerspreuk Juli...

' Regent op Zevenbroedersdag (10 juli), het nog zeven weken regenen mag, want wanneer de Zeven Broeders het schone weer breken, blijft het vaak onbestendig voor zeven weken. '

06-07-2020

Kruisen en kapellen...

Maar liefst meer dan drieduizend zijn het er: de kruisen en kapellen die langs de Limburgse wegen staan. Sommige zijn al eeuwenoud, andere pas recent opgericht. Het zijn kleine monumentjes van volksvroomheid in het landschap. Zeker in deze vakantietijd is het de moeite waard om al wandelend of fietsend er eens een paar te bezoeken. De stichting Kruisen en Kapellen in Limburg zet zich al meer dan 65 jaar in voor het behoud en beheer van dit klein-religieus erfgoed. Honderden vrijwilligers zijn in Limburg in de weer om de monumentjes te onderhouden. Sinds kort heeft de stichting een nieuwe website waarop alle informatie over kruisen en kapellen in Limburg te vinden is, evenals links naar leuke wandel- en fietsroutes.

05-07-2020

và vreuger...

Vorige week plaatsten wij de eerste video van de processie, die altijd het laatste weekend van juni was.

Vandaag de tweede video uit 1989 over de processie. Herkent U ze nog?

Processie (1989) ...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

04-07-2020

Weerspreuk Juli...

' Wil het in juli niet heten, zal men in augustus flink zweten. '

03-07-2020

Kaartbezitters toneelvoorstellingen 2020...

Helaas gaat het toneel dit jaar definitief niet door. We hebben afglopen zaterdag de bühne afgebroken.

De kaarten zijn volgend jaar NIET geldig. Daarom willen we iedereen, die dat wil, in de gelegenheid stellen om de kaarten terug te geven en het geld terug te krijgen, tenzij je ons wilt sponseren. Iets wat wij natuurlijk hopen, zodat we niet zo'n hele grote financiële strop hebben.

Kaarten terugbrengen kan op dinsdag 7 juli en woensdag 8 juli 2020 van 19.00 - 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum van Bingelrade.

Hopenlijk tot op onze volgende voorstellingen op 13 of 20 maart 2021.

02-07-2020

Garagesale geannuleerd...

...We hebben na een langdurig beraad besloten om de garagesale dit jaar niet door te laten gaan. Dit ingegeven door de coronaperikelen. Wij hopen volgend jaar de deelnemers en bezoekers aan de sale wederom te mogen begroeten in “os” pittoreske dorpje...

Het garagesale-comité, Claudia Dohmen, Ilonka Timmermans.

01-07-2020

Juli...

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar.

Bron: Wikipedia

 

Bekijk het eerdere nieuws in ons

begin pagina