Menu
Menu

Nieuws Actueel...

Aanvullingen zijn van harte welkom, gebruik hiervoor de knop

Bekijk het eerdere nieuws in ons

AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

02-04-2020

April...

April (ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand) is de vierde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. In de oud-Romeinse kalender was het de tweede maand.

De naam komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent., waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente.

Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.

Bron: Wikipedia

01-04-2020

Lambertuskerk...

Op woensdag 1 april 2020 zullen ook in onze parochie de kerkklokken luiden van 19.00 tot 19.15 uur, om stil te staan bij hetgeen momenteel rondom ons gebeurd.

Verder is de kerk op Paaszondag tot en met Pinksterzondag geopend van 11.00 tot 12.00 uur.

31-03-2020

 

Dörpsgalm....editie Mei 2020...

Het openbare leven is zo’n beetje tot stilstand gekomen en bijeenkomsten en vergaderingen worden afgezegd. Zelfs de H. Missen in onze parochiekerk worden geannuleerd. Echter daar er in de nabije toekomst weinig te melden valt, hebben we dan ook besloten onze geplande uitgave van de maand mei te laten vervallen.

Redactie Dörpsgalm

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

30-03-2020

 

Dörpsgalm 4....

De ene na de andere activiteitsafmeldingen in onze nabijheid, ook te lezen in onze Dörpsgalm.

Lees de actuele Dörpsgalm...

Over een maand is er weer een volgende editie van de Dörpsgalm.

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

29-03-2020

Get angesj...

De radio en TV zenders overspoelen ieder uur van de dag de bevolking constant met veelal negatieve berichten over de Corona problematiek. Maar er verschijnen ook genoeg leuke (beeld)berichtjes...

28-03-2019

wintertijd

Zomertijd...

, zondag 29 maart 2020, wordt de klok om 02.00 uur een uur vooruit gezet naar 03.00 uur.

Houdt U er rekening mee!

 

27-03-2020

Weerspreuk Maart...

' Als in maart felle wind gaat komen, komt er veel fruit aan de bomen '

26-03-2020

Get angesj...

De radio en TV zenders overspoelen ieder uur van de dag de bevolking constant met veelal negatieve berichten over de Corona problematiek. Maar er verschijnen ook genoeg leuke (beeld)berichtjes...

26-03-2020

Uitgesteld <> Samen eten bij Bingelrade Ontmoet...

Bingelrade Ontmoet,

Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen, die maansdag jl. door het kabinet zijn aangekondigd inzake het corona-virus, komen de maaltijden van 1 april en 13 mei 2020 helaas, noodgedwongen te vervallen.

Wij schuiven door naar woensdag 7 juli 2020 en hopen elkaar dan in een goede gezondheid te ontmoeten. Wees voorzichtig - let goed op elkaar- en blijf gezond.

Liefs en alle goeds gewenst namens alle vrijwilligers van Bingelrade Ontmoet.

25-03-2020

Sjob sluit seizoen 2019-2020 af...

Beste leden, lieve allemaal,

Kijkende naar de laatste berichtgeving mbt het Coronavirus en de maatregelen van het kabinet hebben wij zojuist als bestuur, met pijn in ons hart, het besluit genomen al onze activiteiten van dit seizoen te annuleren. Het doet ons groot verdriet deze keuze te moeten maken maar een ieders gezondheid staat nu voorop. Laten we hopen dat met deze maatregelen, waar hopelijk iedereen zich aan zal houden, dit virus weer snel zal verdwijnen en we een dubbel feest van de opening seizoen 2020-2021 kunnen gaan maken. Voor nu wensen we jullie toe dat een ieder gezond mag blijven. Het is raar maar waar maar we hebben seizoen 2019-2020 afgesloten met ons medicijnspel, dus met al die kleine top dokters van de SJOB moet het gaan lukken om er in september weer een heel groot en gezond feest van te gaan maken!!!!

Dankjullie wel voor al jullie vertrouwen, stay save en op naar het volgende seizoen....

Lieve groet het SJOB Bestuur


Indien er meer informatie is brengt www.bengelder.nl U op de hoogte.

24-03-2020

de'r op

oeët

 

Gangk ter ins op oeët...Hoge en lage Fronten in Maastricht...

Maak een wandeling van 4 km door het oude Maastricht. Begin bij Lumière Cinema aan het Bassin, loop door het 'museum' de Sphinxpassage, zigzag door het statenkwartier tot de voormalige brandweerkazerne. Steek hier tegenover, de Charles Vos Cour in en dan via Hoogfrankrijk naar de kazematten van de Hoge Fronten. Als laatste lopen door het groen via de buitenlijnen van de Hoge fronten naar de Lage Fronten waar we weer uitkomen bij Lumière Cinema.

U kunt de route bekijken en downloaden onder de rubriek...Os Bengelder/ Ontspanning...

23-03-2020

Get angesj...

De radio en TV zenders overspoelen de bevolking constant met veelal negatieve berichten over de Corona problematiek. Maar er verschijnen ook genoeg leuke (beeld)berichtjes...

22-03-2020

Laetare...

Laetare (Latijn voor Verheugt U) of halfvasten is de vierde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom als voorbereiding op het Paasfeest.

Op deze zondag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat het Paasfeest in aantocht is. Vanaf de negende eeuw had deze zondag een feestelijk karakter.

Op deze dag schenkt de paus ook de Gouden Roos.

bron: Wikipedia

21-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...Toneel 40 jaar (2019)...Een door elkaar...

De stukken die Tonieëlgroep Bèngelder letterlijk en figuurlijk ten tonele brengt, zijn vaak doorweven van allerlei komische scene's waar alles door elkaar loopt...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

De komende dagen nog meer toneel uit 2019.

21-03-2020

Get angesj...

De radio en TV zenders overspoelen de bevolking constant met veelal negatieve berichten over de huidige Corona problematiek. Maar er verschijnen ook genoeg leuke (beeld)berichtjes...

20-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...Toneel 40 jaar (2019)...Roodkapje...

Roodkapje verschijnt ten tonele...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

20-03-2020

De lente...

De astrologische lente begint vandaag, 20 maart 2020, om 04.51 uur in de morgen.

Het begin en einde van de lente (20 of 21 maart - 20 of 21 juni) is bepaald op basis van een afspraak. Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Deze lentenachtevening treedt op rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens de lente worden de dagen steeds langer. De lente eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dat is het moment dat de zon de grootste noordelijke declinatie bereikt.

Meteorologische lente...

Een van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, de Societas Meteorologica Palatina besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Seizoenen konden zo beter met elkaar vergeleken worden. Sindsdien duurt de meteorologische lente op het noordelijk halfrond van 1 maart tot en met 31 mei. Op het zuidelijk halfrond begint de lente volgens de klimatologische indeling op 1 september en eindigt op 30 november.

bron: Wikipedia

19-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...Toneel 40 jaar (2019)...

Ondanks de toneeluitvoeringen van Tonieëlgroep Bèngelder, die traditioneel op rondom halfvasten worden opgevoerd, tijdelijk zijn uitgesteld, gaan we U toch nog toneel voorschotelen de komende dagen.

Uit de toneelstuk van vorig jaar 'Ut Kriskado' filterden wij diverse video's.

 

Dr. Huub Bonney (Leon Theunissen) en Dr. Mortimore (Riet v.Hout) hebben genoeg te verbloemen hebben voor Professor Drake (John Kuipers) en de politieagent (Sil Schlösser)...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

18-03-2020

Get angesj...

Ondanks het Corona virus gaat het leven gewoon (beperkt) door.

De vele mediakanalen verspreiden genoeg informatie...

17-03-2020

Coronavirus <> Doemdenken of ?...

Dean Koontz voorspelde in 1981 in zijn boek 'The Eyes Of Darkness' de huidige corona epedemie...

16-03-2020

Get angesj...

Ondanks het Corona virus gaat het leven gewoon (beperkt) door.

De vele mediakanalen verspreiden genoeg informatie...Os Leeës-plenkske

15-03-2020

Coronavirus <> Wensbus Beekdaelen...

Beste;
Het bestuur heeft gisteren, zaterdag 14 maart 2020, een aantal zaken in relatie tot het coronavirus besproken en heeft besloten ons aan de afspraken van het RIVM, het VKKL (Vereniging kleine kernen Limburg) en adviseur van de wensbusorganisaties, en het openbaar vervoer te houden. Uiteraard voeren we alle afgekondigde maatregelen uit.
Alle verzorgings-/verpleeghuizen die gerelateerd zijn aan Zuyderland laten niemand meer op bezoek komen.

Zoals verwacht mogen er ook géén bezoekers meer naar alle verzorgings- / verpleeghuizen in onze regio gebracht worden. Naast alle overige verboden gebieden geldt een stop tot 6 april 2020.

Alle instellingen waar activiteiten plaatsvinden met meerdere personen zijn gesloten ( o.a. kienen, bridge, eten, dagbesteding) tot 1 april 2020.

Als bestuur volgen wij het beleid en de maatregelen van het kabinet, de provincie, het R.I.V.M, de V.K.K.L en Arriva nauwlettend en zullen bijsturen zodra dit nodig is.

Verder houden we alles nauwlettend in de gaten en hebben aan 2 bussen de komende tijd voldoende.

In de bussen zijn voorzien van desinfectie materialen, om de bussen frequent te ontsmetten.

Het bestuur van Wensbus Beekdealen.

 

Indien er meer informatie is brengt www.bengelder.nl U op de hoogte.

15-03-2020

Coronavirus <> Samen eten bij Bingelrade Ontmoet...

Beste mensen en gasten van onze maaltijden bij Bingelrade Ontmoet,

Wellicht ten overvloede , maar ook wij nemen natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid m.b.t. beperking verspreiding van het coronavirus. Daarom gaat onze maaltijd van 1 april 2020 niet door en sluizen wij onze maaltijd door naar 13 mei 2020.
Mocht U verhinderd zijn op deze datum dan svp afmelden bij José Schneiders: 0625022136/ 0464423294.
Voor iedereen sterkte in deze onzekere periode en blijf gezond . 

Team Bingelrade Ontmoet Samen Eten.

14-03-2020

Ondanks Corona...enkele mopjes...

Waarom kon Einstein geen muur bouwen? Hij had maar ein Stein.

Wat doet een pizza als hij ziek is? Hij gaat naar Dr. Oetker.

Waarom heeft een golfer altijd twee paar broeken aan? Voor het geval hij een ‘hole in one’ slaat.

13-03-2020

Reuma

fonds

Coronavirus <> Collecte Reumafonds...

Reumafonds schort de collecteweek op vanwege coronavirus ReumaNederland heeft besloten om volgende week de landelijke collecteweek vanwege de opmars van het coronavirus niet door te laten gaan.
Jan-Willem Forch, algemeen directeur ReumaNederland:

Op basis van de recente maatregelen van het kabinet kunnen we niet anders dan besluiten om de collecte volgende week niet te lopen We zien het als onze verantwoordelijkheid naar onze collectanten en naar de mensen bij wie we aan de deur komen om er alles aan te doen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen.

De jaarlijkse collecteweek is belangrijk voor Reuma Nederland, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat natuurlijk voorop. Er wordt gekeken of de landelijke collecteweek van ReumaNederland op een later moment kan worden ingehaald.

 

Indien er meer informatie is brengt www.bengelder.nl U op de hoogte.

13-03-2020

Coronavirus <> Sjob...

 

Dag allen,

In verband met alle ontwikkelingen en maatregelen rondom het Coronavirus hebben wij als bestuur besloten de activiteiten van Maart te annuleren. Hiermee komt het rugzak pimpen dus te vervallen.

Wij zullen verdere berichtgeving blijven volgen en jullie tijdig laten weten of de activiteiten in April wel door zullen gaan of wellicht ook afgelast worden.

Hopende op jullie begrip hiervoor.

Vriendelijke groet,

Het SJOB bestuur.


Indien er meer informatie is brengt www.bengelder.nl U op de hoogte.

13-03-2020

Coronavirus <> Uitvoeringen Tonieëlgroep Bèngelder...

 

Beste bezoekers,
Zoals jullie uit de diverse media hebben kunnen vernemen heeft de overheid besloten geen evenementen meer toe te staan vanwege het coronavirus. Hierdoor zijn wij genoodzaakt onze voorstellingen op
zaterdag 21 en zaterdag 28 maart 2020 niet door te laten gaan. Hoe verder?
Wij gaan op zoek naar geschikte data voor onze voorstellingen. Uiteraard blijven uw gekochte kaartjes voor onze voorstellingen gewoon geldig voor de nieuwe data. Wij vragen geduld te hebben tot minstens 31 maart. Zodra wij meer informatie met u kunnen delen zullen wij dat uiteraard doen.
Hopende op uw begrip.

Tonieëlgroep Bèngelder.


Indien er meer informatie is brengt www.bengelder.nl U op de hoogte.

13-03-2020

Coronavirus <> Kerkdiensten in Bingelrade vervallen...

Zoals u weet heeft onze overheid vandaag bijeenkomsten verboden vanaf 100 personen.

Daarnaast heeft het Bisdom Roermond adviezen in een mailing doen uitgaan en spreekt de gemeente Beekdaelen zelfs over bijeenkomsten vanaf 30 personen. het onze christelijke plicht om elkaars hoeders te zijn, ook in deze situatie. Daarom moeten we besluiten om in het weekend van 14/15 maart en 21/22 maart de weekendvieringen in onze clusterparochies te laten vervallen.
Uitvaarten zullen we alleen laten doorgaan in kleine besloten kring zonder heilige communie.
Intussen vragen we om gebed dat de situatie mag verbeteren en bidden we om kracht en genezing voor de ernstig zieken!
Pastoor Adema & Pastoor-deken Honings

12-03-2020

Weerspreuk Maart...

' Danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart '

11-03-2020

Seizoenen...

Een kleuterjuf vraagt aan haar klas: “Wie van jullie kan de seizoenen van het jaar opnoemen?”

Jantje steekt zijn vinger op. “Zeg het maar Jantje!” “Herfst, winter…”, begint Jantje, maar verder blijft het stil. “Waar blijven de lente en de zomer, Jantje?”, vraagt juf.

“Ja, dat vraag ik mij dus ook al af !”

bron: debestemoppen.nl

10-03-2020

de'r op

oeët

 

Gangk ter ins op oeët...de Baseliek van Sittard...

Wist U dat Sittard een bedevaartplaats is. In de hoogtijdagen kwamen er dagelijks duizenden gelovigen naar Sittard voor hun bedevaart. Per toeval werden wij erop geattendeerd dat er ook buiten de reguliere openingstijden, er maandelijks een reguliere rondleiding is en op aanvraag zijn er andere bezoektijden mogelijk. Wij namen de proef op de som en volgden de regulier rondleiding onder bezielende leiding van Theo Timmermans, een Sittard kenner bij uitstek. Wilt U meer weten over het 'achter de schermen' van deze imposante plek, dan mag U dit bezoekje niet overslaan. Wij maakten een aantal foto's...

U kunt de foto rapportage ook bekijken onder de rubriek...Os Bengelder/ Ontspanning...

Voor meer informatie kijk op basilieksittard_

09-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...de regisseur...

We beloofden op 5 maart jongstleden dat wij een interview zouden plaatsen met nieuwe regisseur van Tonieëlgroep Bèngelder, Patrick Haagmans.
Ivm opname technische problemen, zijn de beelden niet goed genoeg om te publiceren, daarom moeten de beelden opnieuw worden opgenomen...maar U houdt ze van ons tegoed.

U zult dit interview binnenkort op www.bengelder.nl kunnen zien.

07-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...de toneelspelers(sters) stellen zich voor...

Op zaterdag 21 en 28 maart 2020 heeft Tonieëlgroep Bèngelder haar jaarlijkse optredens.

Wij maakten een 2 minuten durende opname om de 'tonelers' aan U voor te stellen...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ video...

06-03-2020

de'r op

oeët

 

Gangk ter ins op oeët...Warenhuis Schunck Heerlen...

Het is inmiddels verleden tijd, warenhuis Schunck in Heerlen, maar het heeft wel de 'skyline' van Heerlen ingrijpend veranderd. In de bakermat van Schunck, het glaspaleis van Heerlen, is hierover een zeer interessante tentoontelling te bekijken met veel foto's, voorwerpen en filmfragmenten uit die tijd.
De toegang is gratis en zeker een bezoekje waard...

U kunt de foto rapportage ook bekijken onder de rubriek...Os Bengelder/ Ontspanning...

Voor meer informatie kijk op schunck.nl

05-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder...de regisseur...

Op zaterdag 21 en 28 maart 2020 heeft Tonieëlgroep Bèngelder haar jaarlijkse optredens en dit alles onder de leiding van een nieuwe regisseur Patrick Haagmans.
Een nieuwe regisseur dat vraagt om een praatje met de nieuwe regisseur, dus wij pakten onze video camera en togen richting het Ontmoetings Centrum en maakten een ruim 5 minuten durende opname.
U zult dit interview binnenkort op www.bengelder.nl kunnen zien.

04-03-2020

Weerspreuk Maart...

' Maartse buien, die beduien, dat de lente aan komt kruien. '

03-03-2020

Os Bèngelder...Meer dan 25 eeuwen bewoning van de Onderbanken...

...Een overzicht van enkele aspecten van de geschiedenis van de Onderbanken. Met zekerheid is het gebied van de tegenwoordige gemeente Onderbanken ruim 25 eeuwen bewoond. De bewoners hebben steeds de bodem en de daarop en daarin aanwezige natuurlijke bronnen benut voor hun bestaan.

Van huis uit spreken vele inwoners van onze gemeente hun moedertaal, in de volksmond het 'plat' genoemd. 't Limburgs is geen taal maar een verzameling van dialecten...

Meer informatie over Bingelrade Vroeger onder de rubriek bengelder/ Os Bèngelder/ vreuger...

(bron: heemkunde vereniging de 4Sprunk)

02-03-2020

Tonieëlgroep Bèngelder speelt De Doevetil...

Onder regie van Patrick Haagmans speelt Tonieëlgroep Bèngelder op zaterdag 21 en 28 maart 2020 de komedie De Doevetil. Pierre, de nieuwe liefde van Annie is de oorzaak van dolle misverstanden, verkleedpartijen en persoonsverwisselingen.

De spelers beloven u een onvergetelijke toneelavond te bezorgen.

De kaartverkoop start op dinsdag 3 maart 2020 van 19.00‐19.45 uur in het Ontmoetingscentrum te Bingelrade. Vervolgens iedere werkdag tussen 16.30‐18.30 uur bij Mevr. Von den Hoff, Stegel 6 te Bingelrade, tel. 046‐4421839. Entree € 7,‐ incl. plaats reservering.

01-03-2020

De lente is in aantocht...

Meteorologische lente is vandaag begonnen...

Een van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, de Societas Meteorologica Palatina besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Seizoenen konden zo beter met elkaar vergeleken worden. Sindsdien duurt de meteorologische lente op het noordelijk halfrond van 1 maart tot en met 31 mei. Op het zuidelijk halfrond begint de lente volgens de klimatologische indeling op 1 september en eindigt op 30 november.

bron: Wikipedia

01-03-2020

 

Maart...

Ook wel: lentemaand, buienmaand, guldenmaand, dorremaand, is de derde maand van het jaar in de gregoriaanse kalenderen en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. In het oude Rome noemde men deze maand Martius. Het was volgens de oude Romeinse kalender tevens de eerste maand van het jaar, totdat dat in 153 v. Chr.januari werd.

Op het noordelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische lente. Ook het begin van de astronomische lente valt in maart, namelijk rond de 21e. De gemiddelde etmaaltemperatuur is aan het eind van de maand met enkele graden gestegen ten opzichte van het begin.

Op het zuidelijk halfrond is maart de eerste maand van de meteorologische herfst.

Rond 21 maart begint hier de astronomische herfst.

bron: Wikipedia

 

Bekijk het eerdere nieuws in ons

begin pagina