Menu
Menu

Nieuws Actueel...

Aanvullingen zijn van harte welkom, gebruik hiervoor de knop

Bekijk het eerdere nieuws in ons

AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

24-05-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' ‘Hè, kunnen we wéér gaan dweilen’ (2005)...

bron: Dagblad de Limburger

23-05-2020

Weerspreuk Mei...

' Op Sint-Urbanus (25 mei) veel zon, geeft veel wijn in de ton.'

21-05-2020

Hemelvaart...

Op Hemelvaartsdag of 's Heren Hemelvaart (Latijn: Ascensio Domini) wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus Christus volgens dit geloof is opgevaren naar God, Zijn Vader in de hemel, negenendertig dagen na Zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag. Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd afgekondigd.

Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

bron: Wikipedia

20-05-2020

Wensbus Beekdaelen breidt haar bestemmingen verder uit...

U kunt weer met de Wensbus naar de kapper, fysiotherapeut, pedicure en andere bestemmingen. Eerder deze maand werd het vervoer al gestart naar huisartsen, ziekenhuizen, tandartsen en supermarkten.

Voor het aanvragen van een rit óf voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de planner:

Op werkdagen ’s morgens tussen 9 en 12 uur. Telefoon: 046-2060 666 óf info@wensbusbeekdaelen.nl

Wensbus Beekdaelen

19-05-2020

Station...

Loopt een pastoor over de straat en hij komt een jongentje tegen en vraagt hem waar het station is.

Zegt het jongentje: "Dat zeg ik lekker niet!"

Pastoor roept woest: "Zo kom je nooit in de hemel."

Zegt het jongetje: "En jij niet bij de station!!"

18-05-2020

Oet de gezèt và vreuger...

Stichting de Vrolijke Uurtjes was vele jaren actief voor de kinderen in Bingelrade.

' Papagaaienshow en Rommelmarkt (1995) '...

bron: Onderbanken Journaal

17-05-2020

De foto van het heden is morgen het verleden....

www.bengelder.nl bestaat nu ruim elf jaar, waarbij we een groot archief opbouwden aan 'startfoto's'.

'Startfoto's' zijn de foto's die U iedere keer ziet als www.bengelder opent en zij beslaan zowel het heden als het verleden van Bingelrade.

Momenteel hebben we de mijlpaal bereikt van 2700 foto's, welke we bewaarden in ons 'startfoto archief'. Misschien voor U eens interessant om door heen te 'bladeren' in tijden van het Corona gedoe.

Bekijk het startfoto's archief onder de rubriek...foto & video/ startfoto...

14-05-2020

Weerspreuk Mei...

' Pancraas (12 mei), Servaas (13 mei) en Bonifaas (14 mei), geven vaak ijs en vorst helaas. '

13-05-2020

Get angesj...

Terwijl de coronacrisus klaarblijkelijk in al haar hevigheid lijkt af te nemen, worden de maatregelen versoepeld en het dragen van mondkapjes in bepaalde situaties verplicht...

12-05-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Vaststelling gemeentelijke tarieven (1982) '...

bron: Onderbanken Journaal

10-05-2020

Wensbus weer van start...

Met ingang van maandag 11 mei 2020 kunt u weer reizen met de Wensbus. Vanwege het coronavirus zijn de bussen aangepast conform de voorschriften van de overheid en de richtlijnen van het RIVM. De bestemmingen waar u naartoe gebracht kunt worden zijn vooralsnog alleen: huisartsen, ziekenhuizen, tandartsen en supermarkten. Passagiers met koorts, hoesten etc. worden niet vervoerd. Verder moet u zelfstandig kunnen in- en uitstappen.

Wensbus Beekdaelen

09-05-2020

Ouderschapstest...

Freddy werd opgeroepen voor een ouderschapstest. Na de bloedafname en de controle in het lab werd hij bij de dokter geroepen die zei: “Tot mijn spijt moet ik u laten weten dat u niet de vader bent.”
Freddy: “Ach… meedoen is belangrijker dan winnen, dokter!”

08-05-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Schietvereniging St. Lambertus kampioen (1986) '...

bron: Onderbanken Journaal

06-05-2020

Weerspreuk Mei...

' Regenboog in de vroege morgen, baart de wakkere boer veel zorgen. '

05-05-2020

Bevrijdingsdag...

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag op 5 mei waarop de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 wordt gevierd tevens staat men ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

De bevrijding in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter is voor het eerst gevierd op 31 augustus 1945, toen nog Koninginnedag. Wilhelmina wilde dit feest echter niet op haar verjaardag en daarop kwam 5 mei in beeld, de dag van de capitulatiebesprekingen.

In 1946 werd door de regering besloten dat Bevrijdingsdag op 5 mei moest plaatsvinden, behalve als deze dag op zondag viel, omdat anders de traditie van de christelijke zondagsrust verstoord zou worden.

In 1968 werd besloten dat Bevrijdingsdag, ongeacht welke dag van de week het was, op 5 mei zou plaatsvinden.

In 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van Nederland in 1945 van de Duitse bezetting wordt herdacht en gevierd.

bron: Wikipedia

04-05-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Bingelrade viert voor de 10e maal Hoffeesten (1987) '...

bron: Onderbanken Journaal

03-05-2020

Waarom Mei de Mariamaand is?...

...de meimaand is traditioneel de Mariamaand. Maar waarom eigenlijk? Helemaal precies is dat niet bekend, maar zeer waarschijnlijk heeft het met de naam van de maand te maken. Deskundigen denken dat de naam mei afgeleid is van de Griekse godin Maia. Die naam betekende oorspronkelijk ‘moeder’ en kreeg later de betekenis van ‘vroedvrouw’...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie...

02-05-2020

Koninklijk onderscheiden...

Marianne Geilen-Schröder uit Bingelrade is koninklijk onderscheiden. Ze heeft zich op veel gebieden dienstbaar gemaakt voor onze gemeenschap waaronder, bestuurslid bij Zij-Actief kring Bingelrade en Zuiderpoort en bij de KBO, vrijwilligster bij parochie Sint Lambertus en carnavalsvereniging De Keescheknup, lid van het damescomité van harmonie St. Caecilia en collectant voor diverse landelijke organisaties.

Proficiat.

01-05-2020

Digitale kerkdienst...

Nu er voorlopig geen missen zijn in de Lambertus kerk van Bingelrade worden er digitale missen aangeboden voor de gelovigen.

De heilige mis in onze buurt wordt aanstaande zondag 3 mei 2020 om 10.00 uur vanuit de Dionysiuskerk in Schinnen uitgezonden door ZO-NWS. Bisschop Harrie Smeets zal de dienst leiden.

Parochianen kunnen vanaf 10.00 uur de kerkdienst beluisteren of bekijken via de social media-kanalen van ZO-NWS en www.zo-nws.nl.

01-05-2020

1 mei (dag van de arbeid)...

Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om slechts acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord. Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan was bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL). De vakbond AFL organiseerde eerder op 1 mei een nationale actiedag, waarbij een sector staakte terwijl andere sectoren de stakingskas aanvulden om de stakers door te betalen tijdens de staking.

Op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd met grote demonstraties voor de achturige werkdag in verschillende landen, zoals in Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Italië, Spanje, België, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten. De Britten organiseerden op de eerste zondag van mei een grote bijeenkomst. In sommige Italiaanse, Spaanse en Franse steden kwam het tot gevechten tegen de politie. Alleen in de Verenigde Staten had de staking direct succes, waar de timmerlieden in sommige deelstaten de achturige werkdag verkregen, terwijl in sommige andere vakgebieden een negenurige werkdag werd ingevoerd. Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.

Bron: Wikipedia

30-04-2020

 

Dörpsgalm....editie Mei 2020...

Het openbare leven is tot stilstand gekomen en bijeenkomsten en vergaderingen zijn afgezegd, waarbij zelfs de H. Missen in onze parochiekerk zijn geannuleerd. Daar echter in de nabije toekomst weinig te melden valt, hebben we dan ook besloten onze geplande uitgave van de maand mei te laten vervallen.

Redactie Dörpsgalm

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

30-04-2020

ZO-NWS...

Streekomroep ZO-NWS krijgt vanaf 1 mei 2020 een nieuw tv kanaal bij kabelexploitant Ziggo.

Het nieuwe kanaal van de omroep van Beekdaelen, Brunssum en Voerendaal verhuisd dan van kanaal 41 naar kanaal 44. Bovendien is ZO-NWS dan te ontvangen in heel Zuid-Limburg. De verhuizing is het gevolg van diverse aanpassingen bij Ziggo. Doel is om meer bandbreedte te krijgen voor bijvoorbeeld interactieve videodiensten. Om deze reden gaat Ziggo ook het analoge televisiesignaal volledig afbouwen. Dat betekent dat er alleen nog maar via een kastjes van Ziggo of via de digitale decoder van de modernere televisie gekeken kan worden.

De radioluisteraars van zullen ook hun kanaal moeten afstemmen. en wel naar kanaal 919.

Voor de kijkers en luisteraars via andere aanbieders zoals Vodafone en KPN gaat er niets veranderen.

bron: zo-nws

29-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Vragen over openbaar vervoer in Bingelrade (1986) '...

bron: Onderbanken Journaal

28-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Toneel in Bingelrade (2005) '...

bron: Onderbanken Journaal

26-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Het gele huis in Bingelrade (2000) '...

bron: Onderbanken Journaal

23-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Nieuwe speeltuin in Bingelrade (1986)'...

bron: Dagblad De Limburger

22-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Consumptieprijzen gemeenschapshuizen (1982)'...

bron: Onderbanken Journaal

21-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Gehele bevolkingsregister gemechaniseerd (1983)'...

bron: Onderbanken Journaal

20-04-2020

de'r op

oeët

 

Gangk ter ins op oeët...rondje parkstad...

Fiets vanuit Bingelrade langs de Duitse kant van het Awacs vliegveld, via de Brunssumer heide, ten zuiden van Hoensbroek naar Schinnen en weer terug naar Bingelrade...

U kunt de route bekijken en downloaden onder de rubriek...Os Bengelder/ Ontspanning...

19-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Nieuw wandelpad langs Quabeeksgrub maakt lus rondom Jabeek (2010)'...

bron: Onderbanken Journaal

18-04-2020

de'r op

oeët

 

Gangk ter ins op oeët...het hoogste punt van onze omgeving...

Maak een wandeling van 9.1 km van Bingelrade, Hillensberg, Doenrade en terug naar Bingelrade. Deze wandeling loopt naar het hoogste punt in onze directe omgeving, de Schounerberg (101.2 meter), dat ligt in Duitsland tussen Hillensberg en Sittard in...

U kunt de route bekijken en downloaden onder de rubriek...Os Bengelder/ Ontspanning...

17-04-2020

Weerspreuk April...

' Na half april, warm of koud, zingt de nachtegaal in het hout. '

14-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Opzienbarend rechtsgeding na tragisch sterfgeval (1751)'...

bron: Limburgs Dagblad (1955)

13-04-2020

Oet de gezèt và vreuger...

' Zelfkant zwaar getroffen door Dertigjarige Oorlog (ca. 1630)'

...In 1630 hielden de mensen van Hillensberg hun paasdienst in Bingelrade, opgedragen door hun eigen pastoor...

bron: Limburgs Dagblad (1959)

12-04-2020

Pasen...

Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen (zoals de paashaas, paaseieren en paasvuur) toegevoegd aan het paasfeest, waardoor het ook een belangrijk seculier feest is geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd. Het christelijke Pasen verwijst ook naar de vijftig dagen durende periode van het kerkelijke jaar vanaf het paasfeest tot Pinksteren. De periode van het paasfeest tot Hemelvaartsdag duurt veertig dagen.

bron: Wikipedia

11-04-2020

Weerspreuk April...

' April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn. '

10-04-2020

Kasteel kopen...

Een man wil een kasteel kopen. Hij zegt tegen de kasteelheer: “Ik heb gehoord dat het hier spookt. Is dat zo?” Waarop de kasteelheer antwoordt: “Wat een onzin. Als dat zo is, dan zou ik het moeten weten. Ik woon hier tenslotte al meer dan 500 jaar.”

bron: debestemoppen.nl

09-04-2020

Witte Donderdag...

De term "Witte Donderdag" verwijst naar de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, dat na de dienst door een paars kleed wordt vervangen. De liturgische kleur van Witte Donderdag is dan ook wit. De liturgie van Witte Donderdag omvat de voetwassing van twaalf gelovigen door de priester, die Jezus en de apostelen symboliseren.

In de kerk is het tabernakel bij aanvang van de mis leeg en de godslamp daarom gedoofd.

Tijdens het Gloria luiden onophoudelijk de klokken en altaarschellen, waarna deze niet meer gebruikt mogen worden tot Pasen (men vertelt de kinderen dat de klokken gedurende die dagen naar Rome vliegen). Het altaar wordt ook volledig leeggemaakt en aan het einde van de mis is er geen wegzending en zegen.

bron: Wikipedia

08-04-2020

Wat is er goed aan de Goede Week?

...De week vóór Pasen wordt de Goede Week genoemd. Op zichzelf misschien een vreemde naam, want in die week wordt het lijden en sterven van Christus herdacht. Wat is daar goed aan? Dat komt, omdat de naam eigenlijk niets te maken heeft met de betekenis die wij tegenwoordig aan het woord ‘goed’ geven...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie...

 

07-04-2020

Get angesj...

De radio en TV zenders overspoelen ieder uur van de dag de bevolking constant met een update over de Corona problematiek. Maar er verschijnen ook genoeg leuke (beeld)berichtjes...

06-04-2020

17e Buffer-Run gaat niet door...

Beste...

Helaas hebben ook wij, Stichting Buffer-run, moeten besluiten om dit jaar géén buffer-run te houden vanwege het Coronavirus. We hebben deze beslissing zolang mogelijk uitgesteld maar na de verlenging van de overheidsmaatregelen afgelopen maandag bleef ons géén andere keus over.

Verschuiven was voor ons géén optie gezien de onzekere toekomst met wellicht veel reeds afgelaste evenementen die worden ingehaald nadat het coronavirus voorbij is met een overvolle kalender tot gevolg. We vertrouwen erop dat jullie ons besluit respecteren en dat we volgend jaar in Juni weer op jullie medewerking mogen rekenen. Blijft allen gezond en elkander helpen! Sterkte allemaal.

Met een sportieve groet,

Organisatie Buffer-run Fred, Henk, Frank, Henri en Wendy

04-04-2020

Palmpasen...

In de Katholieke Kerk wordt Palmpasen vanouds gevierd met de zegening van palmtakken aan het begin van de H. Mis. In noordelijker streken worden deze vanwege het klimaat bijna altijd vervangen door buxustakjes, in Midden-Europa door takjes met wilgenkatjes. In Nederland wordt dit ook wel vervangen door takjes van een coniferenhaag. Bij het begin van de misviering zegent de priester de palmtakken met wijwater. Hij gebruikt hiervoor de wijwaterkwast. Na de zegening volgt dan een processie met traditionele gezangen die herinneren aan het volk dat "Hosanna" riep en Jezus met gejuich in Jeruzalem binnenhaalde.

Na de Mis worden de gezegende palmtakken thuis achter de kruisbeelden gestoken.

bron: Wikipedia

02-04-2020

April...

April (ook wel: grasmaand, paasmaand, eiermaand) is de vierde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen. In de oud-Romeinse kalender was het de tweede maand.

De naam komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent., waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente.

Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.

Bron: Wikipedia

01-04-2020

Lambertuskerk...

Op woensdag 1 april 2020 zullen ook in onze parochie de kerkklokken luiden van 19.00 tot 19.15 uur, om stil te staan bij hetgeen momenteel rondom ons gebeurd.

Verder is de kerk op Paaszondag tot en met Pinksterzondag geopend van 11.00 tot 12.00 uur.

 

Bekijk het eerdere nieuws in ons

begin pagina