Menu
Menu

Nieuws Actueel...

Aanvullingen zijn van harte welkom, gebruik hiervoor de knop

Bekijk het eerdere nieuws in ons

AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

03-07-2022

Harmonie St. Caecilia...

Zoals u wellicht weet werkt de harmonie al enige tijd nauw samen met Harmonie de Nederlanden, Amstenrade en Harmonie St. Servatius, Vaesrade. Deze samenwerking houdt in dat bij activiteiten muzikanten van de twee andere verenigingen de organiserende vereniging komen versterken. Zo heeft onlangs bij kerkdiensten, waarbij kinderen uit de parochies van de muziekverenigingen de eerste communie hebben gedaan, die samenwerking heel goed gewerkt. Voor de samenwerking gaan de muzikanten van de verenigingen voorlopig verder onder de naam Harmonie Triorade.
Het eerste grote optreden van Triorade vindt plaats op zondag 17 juli 2022 in de vorm van een zomerconcert. Ht zal plaats vinden in het Koffietuintje van de familie Schlösser, Viel 2a in Bingelrade. Vanaf 15.00 uur kunt u luisteren naar en genieten van een uitgebreid, variabel en vooral vrolijk muziekprogramma, waarvoor de muzikanten en dirigenten van Triorade zich nu intensief aan het voorbereiden zijn.

02-07-2022

Juli...

Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen. De maand is vernoemd naar de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar. 1 juli hoort nog bij de eerste helft van het jaar. 

Bron: Wikipedia

01-07-2022

Oud papier...

Morgen, zaterdag 2 juli 2022, wordt er weer oud papier opgehaald. Houd U er rekening mee.

01-07-2022

Bella Italia...

Op woensdag 6 juli 2022 gaat Bingelrade weer samen eten en wel deze keer op de Italiaanse tour.
Het Ontmoetings Centrum van Bingelrade is wederom de thuis basis van een prachtige ontmoetings gelegenheid onder het genot van heerlijk eten en natuurlijk een drankje.
Het Italiaans menu dat de kookploeg voor die avond heeft samengesteld, ziet er als volgt uit: Italiaanse tomatensoep met kruidige kaasstengel, pasta pesto met verse groenten en rul gehakt, gegarneerd met rucolasla en Parmezaanse kaas en als toetje limoncello tiramisu. Zoals gebruikelijk kunt u voor € 8,‐‐ hiervan genieten. Om 17.30 uur wordt gestart met eten.
U kunt zich tot en met zondag 3 juli aanmelden bij José Schneiders tel. 06‐25022136.
Reeds aangemelde gasten, die om welke reden dan ook verhinderd zijn, dienen zich vóór zondag 3 juli af te melden. Eveneens zijn cadeaubonnen à € 8,‐ te verkrijgen.
De volgende data voor 2022 van Bingelrade Ontmoet zijn: woensdag 14 september en woensdag 16 november.

30-06-2022

Dörpsgalm 7...

De Dörpsgalm voor vakantiemaanden juli/ augustus 2022 is uitgekomen...

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

29-06-2022

Cor Geilen's Herinneringen...De harmonie zaal…

...De grotere jeugd had het voorzien op de munitie die lag opgeslagen in de kelder van de Zaal. Het kwam regelmatig voor dat er kogels waren verdwenen, het verzamelen van kogels door de jeugd was in die tijd de normaalste zaak, ander speelgoed was er namelijk niet...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

28-06-2022

Weerspreuk juni...

'Komen Petrus en Paulus (29 juni) met regenvlagen, dan dreigt de regen dertig dagen'.

27-06-2022

Bufferrun...

Op Vrijdagavond 24 juni 2022 werd in Bingelrade weer de Buffer-run gehouden na een pauze van 2 jaar vanwege de coronapandemie. Veel hardlopers hadden hierop gewacht gezien het aantal deelnemers van ruim 300 hardlopers. De omstandigheden waren goed toen de 10 km van start ging.

Roel Wijmenga was de grote favoriet en maakte dit meer dan waar. De nationale topper op de marathon verbetert nog ieder jaar zijn PR op alle afstanden en dat de vorm goed is bewees hij ook op deze 17e buffer-run. Hij finishte als 1e in een tijd van 31.34 wat een nieuw parcours record betekende. Een snelle tijd voor dit geaccidenteerd parcours, ook omdat hij vooral alleen moest lopen. Jorrit van der Raadt die ook al eens wist te winnen in Bingelrade finishte als 2e in 33.53 gevolgd door Jeroen Matthes in 34.21.

Bij vrouwen was Ellis Jacobs ongenaakbaar en won in 38.35 vóór Kim Kessels en Ellen Collombon. De uitslagen...
De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement wat alléén maar mogelijk is gemaakt door de samenwerking met de vele vrijwilligers, onze sponsors en de gemeente Beekdaelen.
Bedankt allemaal en tot volgend jaar!!
Namens Henri, Henk, Jos, Wendy en Fred van de Stichting Buffer-run

26-06-2022

Oet de gezèt và vreuger...

'Bingelrade vierde het 30-jarig bestaansfeest' (1958)...

bron: Limburgsch Dagblad

25-06-2022

Oet publikaties và vreuger...Pierre Lindners kanttekeningen...

...Onbegrijpelijk en onverantwoord is het echter dat mensen uit een bepaalde “lolligheid” of gewoon omdat ze toch met hun voertuig de afgesloten weg in wilden rijden of om welke reden dan ook, zich vergrijpen aan een verkeersmaatregel en zodoende de veiligheid van medeweggebruikers in gevaar brengen...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

24-06-2022

Buffer-Run...het ontstaan...

Vandaag dendert de Bufferrun weer door, en om ons prachtige Limburgse land. Maar hoe is dit prachtige Bingelraadse evenement eigenlijk ontstaan. Wij als bengelder.nl zochten en kregen een antwoord...

23-06-2022

Bèngelder's
grammafoon
"leave"

"Ut leave va Bèngelder"...Ron viert zijn 4e verjaardag in de klas van juffrouw Marjo (1985)...

Jarenlang was juffouw Marjo de 'kleuterjuf' van groep 1 en 2 van de basisschool in Bingelrade. Indien een van haar decipelen jarig was, werd een compleet repertoire van liedjes gezongen voor de jarige. Hier een opname voor de 4-jarige Ron.

U kunt de muziek en geluidsfragmenten beluisteren onder rubriek geluid...

22-06-2022

Weerspreuk juni...

'Junirozen vlammen rood en mooi, de lucht brengt geur naar linde en hooi.'

21-06-2021

Langste dag van het jaar...

Vandaag is het de langste dag van 2022. Deze zomerzonnewende valt in Nederland meestal op 21 Juni, alleen tijdens een schrikkeljaar niet, dan valt de langste dag van het jaar op 20 Juni.

Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische zomer in, en deze begint vanmorgen om 11.13 uur.

bron: wikipedia

20-06-2022

Bèngelder's
grammafoon
"leave"

"Ut leave va Bèngelder"...Frans Zuylen speelt op zijn tuba (1986)...

In 1986 gaf Bingelradenaar Frans Zuylen een demonstratie van zijn tuba spelen.

U kunt de muziek en geluidsfragmenten beluisteren onder rubriek geluid...

> Binnenkort nog meer muziek en geluidsfragmenten op www.bengelder.nl <

19-06-2022

Buffer-Run...

De Bufferrun is een jaarlijks terugkerend evenement in en door ons Bingelraadse land. Bekijk de video uit 2017 van het 'Het dagboek van een Bufferrun verkeersregelaar...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek foto & video/ video...

18-06-2022

Cor Geilen's Herinneringen...De laatste dagen van de oorlog…

...Als ik nu in mijn eentje langs de bosrand van de Woander loop dan ruik ik nog de lucht van buskruit en benzine en zie ik huizenhoge stapels lege hulzen waarvan de ladingen hun verwoestende werk hadden gedaan...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

17-06-2022

Buffer-Run...

De Bufferrun is een jaarlijks terugkerend evenement in en door ons Bingelraadse land. Bekijk de video uit 2011 van de allerjongste kids en de ouderen...

U kunt de video ook bekijken onder de rubriek foto & video/ video...

16-06-2022

Zumba...

Na een pauze van enkele jaren heeft Joyce de draad weer opgepakt met haar Zumba training. Iedere dinsdagavond en donderdagavond van 19.30 en 20.30 uur staat ze weer klaar voor de Zumba enthousiastelingen, in het Ontmoetings Centrum van Bingelrade. (let op: 12 juli 2022 is er geen Zumba les)

16-06-2022

Bèngelder's
grammafoon
"leave"

"Ut leave va Bèngelder"...Muziek opnames van Harmonie St Caecilia (1975)...

In 1975 werden er opnames gemaakt van Harmonie St Caecilia uit Bingelrade. Harmonie St Caecilia staat onder leiding van Dhr Otten uit Schinnen.

U kunt de muziek en geluidsfragmenten beluisteren onder rubriek geluid...

> Binnenkort nog meer muziek en geluidsfragmenten op www.bengelder.nl <

15-06-2022

Buffer-Run...

Ter voorbereiding op de Bufferrun van op vrijdag 24 juni 2022 is aanstaande zondag 19 juni 2022 om 10:00 uur een oefenloop, waar de 5 of 10km route wordt gelopen. De oefenloop start aan de wiegelraderstraat waar ook start/finish is van de Bufferrun.

Meer informatie op de internetsite van stichting de buffer-run...

14-06-2022

Weerspreuk juni...

'Is het op Sint-Anthonius (van Padua, 13 juni) schoon en helder, vult het vat en ook de kelder.'

13-06-2022

Buffer-Run...

Over een kleine 2 weken, en wel op vrijdag 24 juni 2022, 'rent' de Bufferrun weer door ons prachtige Bingelraadse land. Momenteel hebben zich zo'n 119 deelnemers ingeschreven. Wilt U deelnemen aan deze gezellige activiteit, dat kan, maar let op, want de inschrijvingstermijn eindigt op donderdag 23 juni 2022...

12-06-2022

Kapelletjesroute(s)...

Verspreid door het Limburgse land zijn tal van grotere en kleinere Mariakapellen te vinden. Elke kapel, elke bedevaartplek heeft z’n eigen verhaal. Daarom heeft een aantal bedevaartsoorden in Limburg de handen ineengeslagen en een lint van fietsroutes langs 110 Mariakapelletjes uitgezet, het Marialint.

De routes hebben verschillende lengtes. De meeste zijn als een rondtocht te fietsen, maar onderweg zijn er ook verbindingen met de volgende route te leggen, waardoor er een heel lint aan routes. Voor de routes is gebruik gemaakt van de fietsknooppuntenroute van de ANWB.

Sittard is ook onderdeel van het Marialint met 3 routes in en rondom Sittard...

Routebeschrijving ten noorden van Sittard (ca. 41 Km)...

Routebeschrijving ten zuiden van Sittard (ca. 41 km)...

Routebeschrijving ten oosten van Sittard (ca. 35 Km)...

Nog meer informatie kunt U vinden op de internetsite van www.rk-kerken-sittard.nl...

11-06-2022

Oet publikaties và vreuger...Pierre Lindners kanttekeningen...

...Vandaag is het buitengebied weer fantastisch mooi. De ondergaande zon werpt haar gouden schijn over de blauwgroene tarwevelden. Je ziet het eerste aardappelstruikje voorzichtig door het bovenste harde lösskorstje priegelen. Heel voorzichtig alsof het de wereld het eerst wil verkennen...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

10-06-2022

Vakantie Dörpsgalm...

In de maand augustus zal Dörpsgalm vanwege vakantie niet uitkomen.
Gelieve hier rekening mee te houden en berichten voor de komende maanden juli en augustus, voor onze volgende uitgave van 1 juli 2022, ons tijdig op het redactieadres te doen toekomen.

Na de vakantie zal Dörpsgalm weer verschijnen op 1 september.

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

09-06-2022

Oet de gezèt và vreuger...

'Verloofden cursus' (1956)...

bron: Limburgsch Dagblad

08-06-2022 nadenken

Inburgering...

De inburgeringstest ingevuld door een Belg...

U kunt dit item ook bekijken onder de rubriek...algemeen/ buitensporig...

07-06-2022

Cor Geilen's Herinneringen...De laatste dagen van de oorlog…

...Enkele dagen later viel er een brief in de bus, "Arbeitseinsatz Deutschland" stond er met grote letters op de voorzijde van de enveloppe. Pap moest zich melden op het NS station van Sittard vanwaar hij op transport zou worden gesteld naar Duitsland. Pogingen om een onderduik adres te vinden en zo de
bevrijding af te wachten, mislukten
...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

06-06-2022

Weerspreuk juni...

'Hoort ge in juni de donder kraken, dan maken de boeren goede zaken.'

05-06-2022

Pinksteren...

Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en op andere aanwezige gelovigen.

Pinksteren (Oudgrieks: Πεντηκοστή, Pentèkostè Nederlands: vijftig) of Sinksen is een christelijke feestdag, waarmee de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd. Het kan als zodanig tevens als de eerste christelijke opwekking worden gezien. Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen. Het is daarmee de negenenveertigste dag ná Pasen, of volgens een andere definitie de vijftigste en tevens laatste dag ván Pasen. Het pinksterfeest markeert het laatste feest van het liturgisch jaar, de tijd vanaf de eerste maandag na Pinksteren tot aan advent heet ook wel groene tijd.

bron: Wikipedia

04-06-2022

Oet publikaties và vreuger...Pierre Lindners kanttekeningen...

...De Haagse politiek heeft in een commissievergadering beslist dat, ondanks de onomstotelijk aangetoonde zware geluidsoverlast, Onderbanken deze milieucriminaliteit toch nog een à twee jaar over zich heen moet laten gaan. Twee partijen eisten een direct invliegverbod, anderen dreigden met dat invliegverbod maar wilden AWACS toch nog wat meer tijd geven...

Bekijk de lijst van reeds gepubliceerde artikelen... of hier in boekvorm...

03-06-2022

Oud papier...

Morgen, zaterdag 4 juni 2022, wordt er weer oud papier opgehaald. Houd U er rekening mee.

02-06-2022

Juni...

Ook wel: zomermaand of rozenmaand genoemd, is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen. Er zijn geen andere maanden in eenzelfde jaar die op dezelfde dag van de week beginnen als juni. Voor een duidelijker te horen onderscheid met de maand juli wordt juni soms juno genoemd.

Bron: Wikipedia

01-06-2022

Dörpsgalm 6...

De Dörpsgalm voor juni 2022 staat weer online...

Alle verschenen Dörpsgalmpjes kunt lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm...

 

Bekijk het eerdere nieuws in ons

begin pagina