Menu
Menu

Nieuws Actueel...

Aanvullingen zijn van harte welkom, gebruik hiervoor de knop

Bekijk het eerdere nieuws in ons

AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)

 

22-10-2018

Basisschool...

Afgelopen vrijdag werden de peuterspeelzaal units voor de basisschool geleverd en geplaatst.

Met camera op de schouder maakten wij de volgende video impressie...

21-10-2018

Basisschool...

Afgelopen vrijdag werden de peuterspeelzaal units voor de basisschool geleverd en geplaatst.
Wij stonden er met onze neus bovenop...met de camera op onze schouder. De foto's

De video wordt verwacht

20-10-2018

Bingelrade aan zee...

Gisterenmorgen was er een defect aan de waterleiding in de eindstraat met als gevolg

De duurde tot vroeg in de avond voordat alle waterballetten waren verdwenen.

20-10-2018

 

Repaircafé...

Zaterdag 20 oktober 2018 is weer het Repaircafé in het O.C. Bingelrade. Hopelijk kunnen wij dan weer mensen helpen om hun spullen een 2de leven te geven, om zodoende te werken aan een duurzame samenleving. Tussen 10.00 en 13.00 uur staan de deuren van ons Ontmoetingscentrum wijd open om u te ontvangen. U kunt slijpwerk, (elektrische) huishoudelijke apparatuur, elektronica, verstel‐ en naaiwerk, klokken en uurwerk, fietsen of rollator en problemen met uw PC/randapparatuur/software enz. enz. aanbieden. Tevens is er weer een boekenruilbeurs. Vakbekwame en enthousiaste mensen zullen klaarstaan om uw spullen te repareren of indien niet ter plekke te repareren van een deskundig advies te voorzien. De reparaties en advies zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt ten zeerste op prijs gesteld. Indien u even moet wachten op uw beurt, kunt u alvast plaatsnemen aan de leestafel onder het genot van een kop koffie of thee. Maar ook zonder reparaties bent u van harte welkom!

19-10-2018

Chaos in Bingelrade...

Vele wegen zijn afgesloten naar ons pittoreske dorpje. De toevoerwegen zijn vrijwel afgesloten, een waterleiding lek in de Eindstraat zorgde voor een prachtig gezicht op 'zee'. Van de mannen van de WVL werd een ruime aardrijkskundige kennis verlangt om op de plaats van bestemming te komen.

De Dorpsstraat ter hoogte van de basisschool is de hele dag afgesloten, de weg langs het (ex) voetbalveld is tijdelijk open, echter is geen omleidingsroute bekend dus velen, waaronder ondergetekende, werd voor het kopen van broodjes bij de Duitse bakker, via Jabeek, een ware site-seeing.

Samengevat: "Wat een slechte totaal planning van werkzaamheden".

19-10-2018

 

Dörpsgalm 19...

19 oktober 2018 een Dörpsgalm met onder andere: het repaircafe, samen eten, herfstwandeling, zijactief en Sjob activiteiten, en de gebruikelijke kerkelijke mededelingen...
U kunt de actuele Dörpsgalm ook lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm

18-10-2018


'aktiviteite'

Laat het de anderen weten...

Op de 'Bèngelder' site kunt U ook de evenementen vinden van ons Bingelraadse land.
Uw evenementen worden gratis geplaatst...mits ze worden doorgegeven.
Doorgeven doet U op 2 manieren...via de knop Contactbovenaan deze pagina of een email sturen aan info.bengelder@gmail.com .
Bekijk de Bingelraadse activiteiten onder de nieuws/ activiteiten kalender .

17-10-2018

Greunte

và vreuger

Wat eate vieër mûrge (5)...Lieve vrouw bedstro...

De kruipplantje groeit het liefst op een (half)schaduwplekje.

De 8-voudige stervormige blaadjes komen fris en lichtgroen te voorschijn. al snel gevolgd door kleine trosjes witte, geurende bloemetjes.
Lievevrouwenbedstro is goed voor de spijsvertering. Het werkt ontkrampend en spijsverteringsbevorderend, en is eveneens een stimulerend middel voor de gal en de lever...meer informatie

bron: infobord in tuin Schinnen

14-10-2018

Geschiedenis...

Opa ziet het lage cijfer dat zijn kleinzoon voor geschiedenis heeft gehaald.

"Toen ik nog jong was, had ik altijd een hoog cijfer voor geschiedenis", bromt hij.

"Dat zal best, opa, maar in die tijd was er ook nog veel minder geschiedenis!

13-10-2018

Weerspreuk Oktober...

' Kraait de haan niet bij het ochtendrood, dan krijgen we regen of de haan is dood '

11-10-2018

Greunte

và vreuger

Wat eate vieër mûrge (4)...Haverwortel...

Haverwortel is een oude wortelgroente die van oorsprong in het middellands Zeegebied voorkwam. Tegenwoordig kun je de plant tegenkomen in het wild met paarse of gele bloemen, met name langs dijken en verhogingen in het landschap. De haverwortel was tot in het midden van de zestiende eeuw overal in Europa een populaire groente, maar uiteindelijk verdrongen door de schorseneer.

Haverwortel werd in het verleden vaak gegeten als medicijn, bijvoorbeeld voor lever- en galblaasproblemen en werd gezien als een gezonde voedingsbron.

Zaaien in maart tot mei, oogsten in oktober tot februari. Oogst de wortel, hoewel ook het blad eetbaar is. De (normaliter) blauwe of paarse bloemen van de plant openen zich bij warm zonnig weer in de ochtend en gaan s'middags weer dicht. De wortels worden gegeten als schorseneer...meer informatie

bron: infobord in tuin Schinnen

10-10-2018

Wiets...

- Wat moet je doen als je op een paard zit en je ziet voor je een brandweerauto en achter je een vliegtuig?

- Zo snel mogelijk met je dronken kop van de draaimolen afkomen!

09-10-2018

“een 10 voor de juffen en meester”...

Vrijdag 5 oktober was de internationale Dag van de Leraar / World Teachers’ Day. Een goede leraar kan het verschil maken dus was dit DE dag om de leerkrachten van de BS De Zeveneik in Bingelrade in het zonnetje te zetten en waardering uit te spreken voor hun harde werken. De ouderraad van de De Zeveneik had hiervoor de kinderen een prachtige eikenblaadjes-slinger laten knutselen die elk klaslokaal van De Zeveneik zal opvrolijken. Tevens was er voor alle leerkrachten persoonlijk een kleine attentie...meer informatie

08-10-2018

 

Privacywet...schrik, schrik...

Het is aan eenieder wel inmiddels duidelijk, of niet, dat per ingang van 25 mei 2018, de nieuwe privacy wet is ingegegaan. Er gaan nog steeds allerlei bananen verhalen rond over dit thema. Wij kwamen op het internet de volgende korte, leesbare en begrijpbare versie tegen uit de Volkskrant...

Laat je niet gek maken en gebruik je gezonde verstand maar let op met de grootmachten Google, Facebook, WhatApp, Instagram etc. hun servers draaien NIET voor NIETS dag en nacht, kosten veel geld, en dat moet betaald worden met onder andere onze gegevens (verzameling > persoonprofiel).

Voor de echte nerds onder ons...dienst Autoriteit Persoonsgegevens...

07-10-2018

 

Klaar voor de winter...

Het is herfst en de indianen van een reservaat vragen hun opperhoofd of de komende winter volgens hem koud of zacht zal worden. Aangezien hij een modern opperhoofd is heeft hij nooit de oude voorvaderlijke geheimen geërfd. Hij kijkt naar de lucht en bedenkt vervolgens met een natte vinger in de lucht dat de winter wel eens koud zou kunnen worden en raadt aan al het hout te verzamelen dat voorhanden is.

Onzeker van zijn zaak loopt hij - om straks niet af te zullen gaan - stiekem naar een telefooncel en belt het weerkundige instituut. "Nou," zegt de lokale weerman, "het wordt een heel koude winter".

Het opperhoofd loopt terug naar zijn stam en raadt aan om nog veel meer hout in te slaan.

Een maand later belt de indiaan nog een keer. De weerman: "Ja hoor, ik denk dat de winter zelfs een van de koudste gaat worden". "Hoe kun je zo zeker zijn?" vraagt het opperhoofd.

"Nou," zegt de weerman, "de indianen sprokkelen momenteel hout als gekken!"

06-10-2018

 

Gangk ter ins op oeët...Nonke Buusjke...

Wij bezochten afgelopen weekend het Schinveldse/ Onderbankse/ Beekdaelense, Nonke Buusjke.
Sinds ons laatste bezoek is er veel veranderd. Er worden nu activiteiten georganiseerd, gebouwen zijn toegankelijker geworden en de vergrote tuin straalt weer haar waarde uit.
Bij binnenkomst ontvingen wij een korte omschrijving... (copyright Nonke Buusjke)
Nonke Buusjke, een aanrader, voor een fijne zondagmiddag...

05-10-2018

 

Dörpsgalm 18...

De Dörpsgalm van oktober 2018 houdt U weer up to date over ons Bingelraadse land...
U kunt de actuele Dörpsgalm ook lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm

04-10-2018

Dierendag...

Dierendag (ook: Werelddierendag) is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Dierendag valt jaarlijks op 4 oktober.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Eerste dierendag...Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief aan Margaret Ford in Londen, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, een goede datum voor zo'n dierendag zou zijn.

Bron: Wikipedia

03-10-2018

Greunte

và vreuger

Wat eate vieër mûrge (3)...Brunswijkse witte kool...

Witte kool 'Brunswijker' (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) is een oud ras uit 1840, de kool is geschikt voor het maken van zuurkool en voor vers gebruik. De grote platronde kolen kunnen wel vier kilo zwaar worden. 'Brunswijker' is geschikt voor de najaars- en winterteelt. Daarnaast is het ook een uitstekende bewaarkool en is rijk aan mineralen en vitamine B en C.
Klanten: Plantafstand 60cm, Rijafstand 60cm, Zaaien in volle grond Maart-April, Oogsten Oktober - November, planten na de vorst...meer informatie

bron: infobord in tuin Schinnen

02-10-2018

Weerspreuk Oktober...

' Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud '

01-10-2018

Oktober...

Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.

De naam komt van octo, het Latijnse woord voor acht. Oktober was namelijk volgens de Romeinse kalender oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat volgens deze kalender tot 153 v.Chr. het nieuwe jaar op 1 maart begon.

Bron: Wikipedia

30-09-2018

 

Thailand en het Westen...

...Ik ben nog steeds verbaasd over de culturele verschillen. Ik denk aan de jongens die de grot waarin ze zaten geruime tijd niet konden verlaten. Ben ik van mening dat 12 westerse tieners in soortgelijke omstandigheden zich zouden hebben gedragen met dezelfde discipline, dezelfde solidariteit en dezelfde goede manieren?...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie

28-09-2018

 

Wij stoppen ermee na 10 jaar...

In Januari van 2009 zijn we als www.bengelder.nl, 10 jaar in de lucht, de voorbereidingen begonnen enkele maanden eerder. Na 10 jaar de kar te hebben getrokken, is het de hoogste tijd om een stapje terug doen, en anderen/ jongeren met hun frisse ideeen aan het woord te laten.

Daarom zochten wij opvolgers om het roer over te nemen.

Heeft U interesse of kent een enthousiaste kandida(at)en, laat het ons dan weten door een berichtje te sturen naar info.bengelder@gmail.com of via de contactknop hierboven op deze pagina.

www.bengelder.nl

24-09-2018

Greunte

và vreuger

Wat eate vieër mûrge (2)...Boerentenen...

Klimmende bonen waarvan de peulen gedroogd en de grote grijpte zaden bewaard worden. Trek de planten uit wanneer ze vergelen, laat ze drogen en oogst de zaden.
Bonen groeien snel op een warme, zonnige plaats in vruchtbare grond. Zaai in een goed opgewarmde rond, want bij koud en nat weer kan de groei grilliger en langzamer verlopen. Voor de vroegste teelt wordt binnenshuis voorgezaaid. De minimum kiemteperatuur is 15C.

Zaaibed: om de 60cm stokken van 2.5 meter hoog plaatsen in rijen op 120cm van elkaar. De uiteinden samenbinden verversterken met een dwarsligger.
Zaaien: Leg 6 - 8 bonen in een cirkel rond iedere stok met een zaaidiepte van 4cm. meer informatie

In België worden ze gegeten in combinatie met lamsvlees. De grote platte geelwitte bonen worden vaak apart of in salades geserveerd. Ze blijven heel tijdens het koken en hebben een romige structuur. Deze reuzebonen zijn erg lekker met bijvoorbeeld gekruid vlees, tomaten en ui of zoals de Vlamingen doen, door de Hutspot (met savooi en rapen). Je kunt er ook heerlijke soep van maken.
In het seizoen (juli /augustus) worden dezelfde bonen ook wel versgedopt (halfdroog) aangeboden.

bron: infobord in tuin Schinnen

23-09-2018

Weerspreuk September...

' Sint-Andochius (24 sep.) op de boeg, houdt de stormen in hun voeg. Krassen raaf en kraai verbolgen, spoedig zal er regen volgen '

21-09-2018

Herfst...

Vandaag 21 september is de Astronomische herfst begonnen.

De naam is ontstaan uit de Germaanse wortel harbista werd in het Oudhoogduits herbist, in het Middelhoogduits herbest en in het Oud-Fries en Middel-Nederlands hervest, maar ook het Engelse woord harvest ("oogst") is verwant met onze naam voor dit seizoen.

De herfst loopt (ten noorden van de evenaar) bij conventie dat jaargetijden op de 21e beginnen van 21 september t/m 20 december. Het astronomisch bepaalde begin van de herfst is de herfstnachtevening rond 23 september (op het noordelijk halfrond en rond 20 maart op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het herfstpunt en de dag en de nacht zijn nagenoeg even lang. De herfst eindigt rond 22 december (op het noordelijk halfrond en rond 21 juni op het zuidelijk halfrond) met de winterzonnewende.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Zwangere vrouwen eten in de zomer meer verse groente en fruit, wat een positief effect heeft op de baby.

bron: wikipedia

21-09-2018

 

Dörpsgalm 17...

De tweede Dörpsgalm van September 2018.
Hierin aandacht voor het najaarsconcert van de harmonie, heel veel ZijActief, Sjob, etc. etc...
U kunt de actuele Dörpsgalm ook lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm

20-09-2018

Afsluiting...

Tijdelijke afsluiting wegen richting Schinveld Tot en met vrijdag 5 oktober 2018 is het niet mogelijk om met de auto via de Groeneweg te Merkelbeek en de Leuperweg te Schinveld, naar Schinveld te rijden. Fietsers kunnen Schinveld wel via de Groeneweg bereiken. Het verkeer richting Schinveld wordt ter hoogte van het Clemensdomein omgeleid via Brunssum. De afsluiting is noodzakelijk om het wegdek van de toegangswegen te vernieuwen, waarna aansluiting op de nieuwe turborotonde plaatsvindt.

19-09-2018

Sjob...

Hier voor de maand oktober 2018 de actviteiten van de Sjob.
U kunt het programma ook bekijken onder Bèngelder/ verenigingen/ Jeugdvereniging Sjob

18-09-2018

Greunte

và vreuger

Wat eate vieër mûrge (1)...Eeuwig Moos...

Een ras uit ongeveer 1816 met los groeiende donkergroene bladeren. De stengel kan 120 cm hoog worden. Bij milde winters (anders beschermen) gaat de kool jaren mee. Deze kool staat wereldwijd bekend om zijn enorme bladproductie en is dan ook populair als betrouwbare voedselbron voor mens en dier. meer informatie

De eet-beleving is die van een pittige boerenkool, waar deze kool ook aan verwand is. Pluk het blad jong (voor een heerlijk hutspotje) en snoei de plant af en toe. Ook kippen, konijnen, koeien...ze zijn er dol op.

Eeuwig moos of splijtkool plant je bij voorkeur op een halfschaduwrijke plaats.
Leveringsmaanden: het gehele jaar.

bron: infobord in tuin Schinnen

17-09-2018

Corneliusoctaaf...

...Cornelius is de patroon tegen zenuwziekten, onrust, vallende ziekte, overspannenheid, depressies, stress en dergelijke. Soms gaan mensen alleen, soms in groepsverband. Iedereen kan zo’n groep vormen met de leden van zijn gezin, de buren uit de straat enz...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie

14-09-2018

Bingelrade Ontmoet Samen Eten...

De eerste ontmoeting van Samen Eten na de vakantie, bij aanvang van de herfst.
Uiteraard was onze fotograaf Wilma weer van de partij...

U kunt de fotorapportage ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ foto

13-09-2018 jubileum

Heemkunde...

ivm vakantie nu pas geplaatst, maar ja...liever laat dan nooit.

Hierbij de nieuwsbrief van heemkundevereniging deVeersjprunk Augustus & September 2018...

12-09-2018

Rennen...

Mijn dokter heeft mij geadviseerd om te beginnen met rennen, niet omdat ik ziek ben, maar...

omdat ik met zijn vrouw heb geslapen.

www.debestemoppen.nl

11-09-2018

Garage Sales...

Zoals beloofd hierbij de foto's van de Garage Sale 2018. Onze fotograaf Wilma maakte gedurende haar 5 uur durende wandeling de volgende foto rapportage. ...

U kunt de fotorapportage ook bekijken onder de rubriek...foto & video/ foto

10-09-2018

Solidariteit in India...

...Kasaragod is een achtergebleven gebied met veel cashewplantages. In het verleden werd met een helikopter landbouwgif (endosulfaan) gestrooid. De overheid heeft dit inmiddels verboden, maar geeft geen daadwerkelijke hulp bij schade ten gevolge van het gebruik pesticiden. Door de verspreiding van het landbouwgif is een groot aantal kinderen misvormd of ziek geboren...

Lees meer onder de rubriek...bèngelder/ religie

09-09-2018

Garage Sales...

Vandaag de laatste update van de Bingelraadse Garagesale voor zondag 9 september 2018.
Er zijn 62 deelnemers welke U kunt vinden op het bijgevoegde kaartje. (ivm de privacy worden de huisnummers niet getoond). Veel kijk en shopplezier...

Op www.bengelder.nl kunt U de komende dagen de fotorapportage zien van dit evenement.

08-09-2018

10 jaar bengelder.nl...

In Januari van 2009 zijn we als www.bengelder.nl, 10 jaar in de lucht, de voorbereidingen begonnen enkele maanden eerder. Na 10 jaar de kar te hebben getrokken, is het de hoogste tijd om een stapje terug doen, en anderen/ jongeren met hun frisse ideeen aan het woord te laten.

Daarom zochten wij opvolgers om het roer over te nemen.

Heeft U interesse of kent een enthousiaste kandida(at)en, laat het ons dan weten door een berichtje te sturen naar info.bengelder@gmail.com of via de contactknop hierboven op deze pagina.

www.bengelder.nl

07-09-2018

 

Dörpsgalm 16...

De eerste Dörpsgalm van September 2018.
Hierin aandacht voor de Garage sale, Zijactief, Samen Eten bij Bingelrade Ontmoet, de Sjob en de altijd maar terugkomende collecties aan de voordeur...
U kunt de actuele Dörpsgalm ook lezen onder de rubriek...nieuws/ dörpsgalm

07-09-2018

Sjob...

Het nieuwe Sjobseizoen 2018-2019 staat te trappelen om te beginnen.
Het startschot wordt vanavond gegeven met een workshop door Wante sport...

U kunt het programma ook bekijken onder Bèngelder/ verenigingen/ Jeugdvereniging Sjob

04-09-2018

Garage Sales...

Gemakkelijkshalve hebben wij alle deelnemende adressen van de garagesale voor aanstaande zondag 9 september 2018 op een kaartje geplaatst. Ivm de privacy worden de huisnummers niet getoond.

Veel plezier ermee...

03-09-2018

Weerspreuk September...

' Als klinkers en tegels vochtig uitslaan, dan komt de regen eraan '

02-09-2018

Garage Sales...

De volgende Bingelraadse straten zijn vertegenwoordigd bij de Garage Sale 2018.

Beukenstraat, Dorpsstraat, Eindstraat, Geerstraat, Keldersdaal, Kruisstraat, Maastrichterweg, Putstraat en de Stegel. Met nog een week te gaan hebben we het momenteel over een 59-tal deelnemers.

01-09-2018

September...

September (ook wel: herfstmaand of fruitmaand) is de negende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. De naam komt van het Latijnse woord septembris wat afkomstig is van het woord septem, dat zeven betekent — september was oorspronkelijk de 7e maand van het jaar, omdat het Romeinse kalenderjaar tot 153 v.Chr op 1 maart begon.
Andere namen voor september: havermaent, evenemaent (avena = haver), herfstmaand, gerstmaand, vruchtmaand. September werd ook wel d'ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand (na augustus).

Bron: Wikipedia

Bekijk het eerdere nieuws in ons

begin pagina